halsband för Asplund medborgarhus, hl_a025

1947 utlystes en arkitekttävling som gällde ett nytt
Medborgarhus i Eslöv.
Hans Asplund, då nyutexaminerad arkitekt vann med sitt bidrag ”Diagonal balans” ett hus i sen funktionalistisk stil inrymmande samlingssalar, teatersalong, restaurang och ett litet museum.
medborgarhuset Eslöv
Byggnaden består av tre distinkt åtskilda delar: den liggande foajén, den stående högdelen med kontor samt en bågformad del med samlingssalar.

Det skulle dock dröja ett decennium innan byggnaden kunde invigas.
Hans Asplund har själv designat inredningsdetaljerna i Medborgarhuset, från lampor och lampetter till askfat, lås och dörrhandtag.

medborgarhuset Eslöv
 Hans Asplund levde mellan 1921 och 1994 och var son till legendariske Gunnar Asplund, mannen som bland annat skapade Stockholms Stadsbibliotek och Lagerhuset i Eslöv.
Hans Asplunds son Olle Asplund är landskapsarkitekt och har varit verksam i Eslövs kommun under en kort period.
medborgarhuset Eslöv
medborgarhuset Eslöv

 

medborgarhuset Eslöv

det färdiga skulpturala smycket här >