skulpturala smycken

skulpturala smyckenJag använder benämningen ”skulpturala smycken” för processen att göra mina smycken är en förlängning av mitt tidigare arbete som skulptör, för mig är det skulpturer alltihop. Om jag skulpterar i en större skala eller skapar smycke skulpturer är det samma kreativa process, bara i en annan skala.

Jag är en självlärd (autodidakt) skulptör som har arbetat som assistent åt olika konstnärer. Jag har också arbetat som konsult och har då åt skapat, utfört och dokumenterat utställningar och enskilda verk åt konstnärer och gallerier.

Kunskap om materialen (silver, skiffer) och hantverkskunnande är viktiga delar i mitt smycke skapande. Stöd från etablerade silversmeder, oberoende studier och några kortare kurser i silversmide gör det möjligt för mig att utvecklas i det fysiska arbetet med silver och skiffer.

I princip vad som helst ger mig impuls för nytt kreativt skapande, men formspråk inspirer mig djupt. Jag översätter detta formspråk genom min kropp, själ, hantverkskunnande och materialkunskap.
Innan det rent fysiska arbetet med ett verk påbörjas har ett stort mentalt arbete skett för att skapa de former och relationer (design, skisser) som är nödvändiga. Både den mentala och fysiska delen av skapandet har sin fascination för mig, dessa bägge faser kompletterar varandra på ett utmärkt sätt.

ha det bra, njut av livet
smyckeskulptör Göran Jönsson